ייעוץ ראשוני ללא התחייבות: 077-997-4020

פורום גירושין ודיני משפחה

הוספת תגובה ל - מכתב פתוח: מחדל המזונות
אבקש לקבל תגובות לאימייל שלי *

*(אנו לא עושים כל שימוש בכתובת הדוא"ל שלך ולעולם לא נשלח אליך דואר זבל)
תגובה ל:
מחבר
תאריך ושעה
15/10/2017 22:28
ז'וז'ה 15/10/2017 22:28
שר האוצר- משה כחלון
שר הרווחה- חיים כץ
מבקר המדינה – מר יוסף שפירא
ח''כ מכובדים וכל הנוגעים בנושא

א.נ/ ג.נ.
הנושא: מחדלים בנושא קצבת מזונות

שמי ז'וז'ה בודרוגי בת 44 אם חד הורית לשתי בנות 11 ו- 7.
הריני משטחת בפניכם רצף מחדלים בנושא קצבת מזונות ופגיעה ישירה באיכות חיינו – עקב חוקים והתנהלות '' דרקוניים'' כלפי אמהות חד הוריות ואני בתוכן.

1. כאשר בית המשפט פוסק מזונות לילדים הוא מתייחס להכנסת האישה, וכמה מזונות דרושים למשפחה כדי להשלים את רמת ההכנסה הכללית החודשית הנדרשת לכלכלתה. ועל סמך שיקול זה קובע פסק דין.
ביטוח לאומי הולך נגד פסיקת בית המשפט,כי הוא מסתכל על משכורתה של האישה וקובע שמשם יקוזזו המזונות, ומוריד בהתאם עד לגובה של איפוס גמלה בניגוד לצו ביהמ"ש שקובע שהמזונות נפסקו לפי גובה הכנסת האישה ונפסקו לצד משכורתה. יש פה סתירה לא הגיונית בין שני גופים.אישה שמרווחיה מעל 650 ש''ח בחודש,ביטוח לאומי מקזז על כל שקל נוסף שהיא מרווחיה 60 אגורות מקצבת המזונות.
2. השאלה הנשאלת: מה לגבי השתתפות בהוצאות מיוחדות לילדים?(הוצאות רפואיות, עזרה בלימודים מחוץ למסגרת בית הספר,חוגים וכ'ו). אימא שמקבלת מזונות ישירות מהאבא של הילדים,בנוסף למזונות הוא צריך להשתתף בהוצאות מיוחדות על הילדים חצי-חצי. אנחנו,שתלויים בחסדי ביטוח לאומי,צריכות להסתדר גם עם ההוצאות האלה לבדנו – התמודדות מול מציאות קשה.
3. מי שמקבלת קצבת מזונות וקצבת ילדים,לא יכולה לקבל קצבה אחרת מביטוח לאומי.או במידה ויאשרו לה מקזזים מהמזונות,כי הקצבה הנוספת נחשבת להכנסה לכל דבר.לפני כשנה קרתה לי תאונה ( לא תאונה עבודה) והגשתי בקשה לביטוח לאומי לקבל דמי תאונה .קיבלתי בס''ך 5000 ש''ח עבור שלושה חודשי חופש מחלה,אבל את הסכום הזה קיזזו לי מדמי המזונות.כלומר שוב אני חייבת לביטוח לאומי כסף.הייתי בחופשת מחלה בגלל הפציעה שלי מעל חצי שנה,אך לא הגשתי בקשה נוספת להבטחת הכנסה ,כי אחרי בירורים נאמר לי בביטוח לאומי ,שגם זה נחשב בתור הכנסה וגם את זה יקזזו מדמי המזונות.
2/4

4. שאלה נוספת: האם ''תקרת הזכאות לקבלת דמי מזונות '' עגון בחוק כלשהוא,או שזה רק תקנות פנימיות של ביטוח לאומי?כאשר שאלתי את פקידת המזונות על הקיזוזים,היא ענתה ש'' זה התקנות של ביטוח לאומי''.אם זה אכן רק התקנות של ביטוח לאומי,אז יש פה עבירה חמורה על ידי המוסד.להלן פסקת המזונות כפי שמופיע באתר של ביטוח לאומי:
'חוק המזונות (הבטחת תשלום) נועד לסייע לאישה ולילד, תושבי ישראל, שבידיהם פסק דין לתשלום מזונות, והם אינם מקבלים את התשלום מן החייב במזונות.
הביטוח הלאומי משלם לזוכה במזונות תשלום חודשי, וגובה מן החייב במזונות את הסכום שחויב בו בפסק דין למזונות. הסכום שמשלם הביטוח הלאומי לאישה הוא הסכום שנקבע בפסק דין למזונות או הסכום שנקבע בתקנות - הסכום הנמוך מביניהם. אם גבה המוסד לביטוח לאומי מן החייב את מלוא סכום המזונות שנקבע בפסק הדין, וסכום זה גדול מדמי המזונות שהביטוח הלאומי שילם לאישה, מקבלת האישה את ההפרש.
אם פסק הדין נמוך מסכום התקנות, בדקי את זכאותך להשלמת הכנסה בהבטחת הכנסה.''

5. קבלת דמי המזונות מביטוח לאומי מותנית בלא מעט תנאים נוספים,שאם אחד מהם מתקיים אז גם שוללים את הקצבה :
- במידה וקיים חיסכון בחשבון הבנק ( חיסכון מיועד בין השאר למקרה מחלה שאין הכנסה,הוצאות רפואיות ואחרות לא צפויות,לבר- בת מצווה, תשלום שכר לימוד להשכלה גבוה בעתיד לילדים,וכ''ו) הרי מקצבאות ביטוח הלאומי אי אפשר להתקיים,ולא לכולם יש אפשרות כלכלית לעשות ביטוח פרטי.בנוסף,בלי חיסכון והכנסה ראויה אין סיכוי בעולם שנצליח להגיע למעמד רכישת דירה....
- בן /בת זוג חדש (אם יש בן זוג חדש או חבר לחיים, ביטוח לאומי פוטר אוטומטית את החייב במזונות מחובתו לתשלום דמי מזונות לילדים שלו.)
- נסיעה לחו''ל מעל 3 פעמים או מעל 75 ימים בשנה (בגלל שההכנסות שלי מאוד נמוכות,אין באפשרותי להרשות לעצמנו נופש אפילו בארץ).אני לבד בארץ ואם אני נוסעת עם הבנות שלי אז רק לביקור משפחתי - כי כל המשפחה שלי בחו''ל.בגין שיקול כלכלי עדיף שאנחנו ניסע אל המשפחה בחו''ל שהם הרוב.התקנה הזאת מגבילה אותנו לראות את כל המשפחה שלנו ל- 3 פעמים בשנה בלבד,אחרת נענש,ויקזזו מדמי המזונות.תקנה זאת של ביטוח לאומי מנוגד את חוק יסוד – כבוד האדם וחירותו סעיף 6 א' וסעיף 8 :
6 א כל אדם חופשי לצאת מישראל.
8 . אין פוגעים בזכויות שלפי חוק-יסוד זה אלא בחוק ההולם את ערכיה של מדינת ישראל, שנועד לתכלית ראויה, ובמידה שאינה עולה על הנדרש, או לפי חוק כאמור מכוח הסמכה מפורשת בו.
- החזקת רכוש עם ערך גבוה (במידה ומשהו מקבל, יורש, זוכה רכוש בעל ערך, למה זה צריך לפגוע בקבלת דמי המזונות שמיועדים לכלכלת הבית והילדים? (
- עזרה כספית מהמשפחה!!! (הם עוזרים,כי כנראה בכוחות עצמנו לא מצליחים להתפרנס... )

3/4

- פנסיה, תגמולים
- קבלת קצבה אחרת מביטוח לאומי (חוץ מקצבת ילדים)
להלן העתק חלק ראשון מעמוד ''מחשבוני זכויות- חישוב סכום דמי מזונות'',ובעמוד זה אפילו מודגש בצבע אדום,שחישוב דמי המזונות וסכום דמי המזונות ייקבעו רק על ידי פקיד תביעות של המוסד לביטוח לאומי :
מחשבון זה נועד לחישוב משוער של דמי המזונות שמשלם הביטוח הלאומי למי שבידם פסק דין לתשלום מזונות, והם אינם מקבלים את התשלום מן החייב במזונות.
אם הגעת לגיל הפרישה, לא תוכלי להשתמש במחשבון, ואת מתבקשת לפנות לסניף הקרוב למקום המגורים, כדי לברר את זכאותך לקצבה.
בכל המקרים שסכום דמי המזונות שחושב במחשבון נמוך מהסכום שנקבע בפסק הדין למזונות, ישלם הביטוח הלאומי לזוכה את ההפרש לאחר שיגבה מהחייב את מלוא הסכום שנקבע בפסק הדין. הסבר מפורט באתר "מזונות"
במחשבון זה השתמשנו בלשון נקבה לזוכה ובלשון זכר לחייב, מטעמי נוחות, אולם הכוונה לנשים וגברים כאחד.
לתשומת לבך, הזכאות לדמי מזונות מהביטוח הלאומי וסכום דמי המזונות ייקבעו רק על ידי פקיד תביעות של המוסד לביטוח לאומי.

6. כיצד ניתן לוודא שביטוח לאומי לא פוגע בזכויות הנשים המתקיימות מדמי מזונות בלבד בנושאים –ביטוח בריאות ובבא העת – קצבת זקנה?

7. האם יש הבדל בזכויות נשים המקבלות ישירות דמי מזונות מהאב לעומת אלו שמקבלות דרך ביטוח לאומי-כך או כך זכויותינו הבסיסיות נרמסות ע''י המוסד לביטוח לאומי כאמהות המבקשות לפרנס את ילדנו בכבוד.
תקנות הביטוח לאומי רומסות את כבבדינו להיות כאן בארצנו בכבוד,ללא מוצא - ולאפשר לילדינו שהם דור המשך והם שימשיכו לשמר ולשמור מורשת עמינו-ובמציאות הנוכחית של מלחמת קיום קשה-נאלצות אמהות רבות בגין חוקים דרקוניים ונהלים לא תקינים ולא אנושיים-מאלצים אמהות לצאת לעבודות זמניות,שוחקות ולעיתים לסטות מדרך החוק (הכנסה לא מוצהרת וכ''ו).

4/4

8. עדיין עומדות ותלויות שאלות בנושאים כמו זכאות לדיור ציבורי,הנחות בחשבון החשמל וכ''ו.
לדוגמא- דיור ציבורי מתאפשר רק לאם ל-3 ילדים או יותר.אני אם לשתי בנות,אני יכולה לקבל סיוע בשכר דירה,שלא מכסה אפילו שליש מהשכר דירה שאני משלמת.כך או כך סיוע בשכר דירה אינו בא בקנה מידה עם הדיור הציבורי כאשר שם קיים דירוג לגבי תשלום השכ''ד לפי המצב סוציו אקונומי של מקבל דיור ציבורי. אמהות שנאלצות להשכיר דירה בשוק הפרטי, או שהן נדחות ע''י המשכיר היותם חד-הוריות, או נאלצות לשלם דמי שכירות גבוהים בגפם.

אני שוקלת לפנות לבג''ץ בסוגיות כואבות אלו ומבקשת בכל לשון של בקשה התייחסותכם וטיפולכם בכל הקשור להתנהלות של המוסד לביטוח לאומי מול אמהות חד הוריות הן בסוגית דמי המזונות והן בהצעות חוק שיתנו לנו - האמהות וילדינו מציאות קלה יותר והוגנת יותר.

בכבוד רב

ז'וז'ה בודרוגי

רוצה לשמוע חוות דעת של עו"ד מנוסה? פנה/י אלינו:
077-997-4020
info@good-divorce.co.il

שעות פעילות: 9:00 - 19:00

דרך מנחם בגין 146 תל אביב

הכתבות הכי פופולאריות בנושא:
עורך דין גירושין כל הזכויות שמורות © האמור באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אישי | מפת האתר | תקנון